Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


És itt is egy pár érdekes madár-madaras dolog

2010.10.10

Sasok
Fészkük akár 3 méter átmérőjű is lehet. Akár 3 kilométer magasból is észrevesznek egy nyulat. A legismertebb közülük a szirti sas, címerállat, és jelképpé is vált.

 

Vándorsólyom
Az Antarktiszt kivéve, minden földrészen megtalálható. 48 centiméteres. Zsákmányára zuhanó repüléssel veti rá magát, ilyenkor 170 - 400 km/óra sebességre is felgyorsulhat. Egy szempillantással az ütközés előtt a zuhanást hírtelen lefékezi, majd hátsó lábujján lévő borotvaéles karmát áldozatába mélyeszti.

 

Dögkeselyű
A közhiedelemmel ellentétben a friss húst kedveli, nem eszi meg az olyan dögöt, ami már rothadásnak indult. Kopaszsága a dögevéshez való alkalmazkodással kapcsolatos. Nehezen tudná ugyanis tisztán tartani fejtollát.

 

Kígyászkeselyű
Főleg apró rovarokat, szöcskét, és kis rágcsálókat fogyaszt. Könnyen elbánik a kobrával, vagy a puffogó viperával. Ha nem járna sikerrel a kígyót a magasba emeli, és ledobja.

 

Emu
A ma élő második legnagyobb madár, magassága kb. 1,8 méter. Kiválóan tud úszni és futni. Akár az 50 km/óra sebességet is képes elérni. Táplálékáért sokszor több száz kilométert is meg kell tennie. Szervezetében zsírt halmoz fel, és ínséges időkben felélheti testsúlyának a felét is. Általában télen költ. A tojó, amint lerakta tojásait odébb áll. A kicsiket a hím neveli fel.

 

Strucc
A világ legnagyobb, és leggyorsabb madara. Meneküléskor 72 km/óra sebességet is elér. 6 - 20 tojást rak. Ezek kb. 1,5 kilósak. A hím és a tojó felváltva költ.

 

Selyemmadár
Kedvenc színe a kék. Udvarláskor lugast épít, és a nőstény kegyeinek elnyerése érdekében, a lugas alatt mindent felhalmoz, ami kék. Ez lehet bármi, kék műanyag, cseréptörmelék, bogyók, papagájtoll, bármi, csak kék legyen, sőt csőrével szétzúzza a kékbogyókat, és azok levével a "falakat" is kifesti.

 

Mézkalauz madár
Imádja a mézet, de önerejéből nem tud hozzáférni. Ezért éles csiviteléssel, csapkodó repüléssel vezet oda más állatokat, elsősorban a méhészborzot. Ez szétrombolja a méhek otthonát, teleeszi magát, és hagy a madárnak is mézet.

 

Futókakukk
Észak-Amerika délnyugati részén honos. Nem hosszútávfutó, inkább rövid vágtában halad, általában eléri a 24 km/óra sebességet is. Főleg gyíkokkal táplálkozik. Üldözőbe veszi, és csőrével hírtelen lecsap rá.

 

Házityúk
Háziasításuk valószínűleg 6.000 évvel ezelőtt történhetett, de tojását, tömegesen csak az 1800-as évektől kezdték fogyasztani.